Sådan påvirkes din teenager af skilsmissen

familie

I Danmark er det desværre sådan, at rigtigt mange par hvert år går fra hinanden efter mange år som gift. Nogle har en lykkelig og fredelig skilsmisse, mens andre har en hård og barsk skilsmisse. Det er især de hårde og barske skilsmisser, der påvirker eventuelle børn i familien – her er det specielt teenageren, der tager det tungt. Vil du vide mere om, hvordan din skilsmisse påvirker dit barn i teenagealderen? Så læs med herunder hvor du får en masse information om lige netop dette.

Chokket

Opstår din skilsmisse pludseligt, er det helt naturligt, at dit barn oplever et stort chok. Chokket kan variere enormt meget fra barn til barn. Nogle er udad reagerende, mens andre gemmer deres følelser væk. En af fordelene ved at have et barn i teenagealderen i denne situation er, at teenagere ofte er udad reagerende, og du vil derfor ikke være i tvivl om, hvad deres holdninger og meninger er til situationen. Det lyder måske en smule hårdt, men nogle teenagere kommer sig aldrig helt over chokket, mens andre er ovre det allerede efter få uger. Det er enormt vigtigt, at du forsøger at give dit barn plads til at bearbejde alle følelserne, der kommer, i forbindelse med en skilsmisse. Dine børn har ikke bedt om skilte forældre, og de skal derfor have rum til at vænne sig til tanken – nogle tager længere tid om dette end andre.

skænderi

Efterreaktioner

Når chokket endelig har lagt sig, kan I som forældre regne med, at der kommer efterreaktioner. Ligesom chokket, kan dette variere meget fra barn til barn. Rigtigt mange oplever dog søvnproblemer, depression, øget stress, adfærdsproblemer, faglige udfordringer og relations problemer. Dette lyder voldsomt, men det er vigtigt, at man som forælder husker på, at dette blot er en fase, som nogle teenagere går igennem, når deres forældre bliver skilt. Det er blot din pligt som forælder at sørge for, at dine børn får de bedst mulige redskaber til at kunne håndtere skilsmissen og de eventuelle efterreaktioner, der kan forekomme. Det er desuden værd at nævne, at langt fra alle teenagere har voldsomme reaktioner som tidligere nævnt. Alle børn og teenagere er forskellige, og derfor er deres reaktioner det også!

Hjælp din teenager godt på vej

Noget af det vigtigste du kan gøre for din teenager, når du står overfor en skilsmisse, er at være der uanset hvad. Selvom det kan være rigtigt hårdt for som forælder, er det yderst vigtigt at huske, at det også er enormt svært for dit barn at gennemgå. Det er en ekstremt stor omvæltning, som vil kræve meget tid for dit barn at vænne sig til. Ønsker du at være der for din teenager, kan det hjælpe af lægge øre til en masse snak, at have en skulder klar til gråd og derudover forsøge at vise ægte interesse for dit barn og dets følelser. Selvom det kan være svært at se lys for enden af tunnelen, skal man altid huske, at det kommer – det tager blot sin tid!