Hvad er helium egentlig for noget?

Hvis du ikke er helt sikker på, hvad helium er for en størrelse, så er du kommet til det rette sted. Helium er nemlig andet og mere, end det man bruger til at lave skøre stemmer med eller puste festballoner op med. Vidste du for eksempel, at helium bruges til mange forskellige ting i dagligdagen, blandt andet til chips i digitale devices og luften i en airbag? Denne artikels formål er at fortælle dig, hvad helium er for noget, og hvordan det anvendes. Når du har læst denne korte artikel, skulle du gerne have et bedre overblik over, hvad helium i grunden er for noget. Jeg vil starte med at skrive om, hvad helium er og derefter skrive om, hvordan det anvendes i dagligdagen.

Helium – en ædelgas

Selve ordet ”helium” kommer af det græske ord for solen, ”helios”. Det er det andet grundstof i det periodiske system med det kemiske symbol He. Hvis helium ikke er påvirket af unormale tryk- og temperaturforhold, så optræder helium som en farveløs, lugtfri gasart, der kun sjældent eller næsten aldrig binder sig til andre atomer. Mere om dette senere. Heliums koge- og smeltepunkter er lave og kun under ganske særlige betingelser, hvor der er et højt tryk og en lav temperatur, kan stoffet blive til andet end en gas. Helium er det næstletteste grundstof i det periodiske system – det er faktisk 14,5 gange lettere end luft, hvorfor det for eksempel kan få balloner til at svæve til en fest.

Helium kaldes en ædelgas, som meget simpelt forklaret betyder, at det findes i gruppe 18 i det periodiske system sammen med de seks andre ædelgasser. De grundstoffer, der findes i gruppe 18, kaldes ædelgasser, fordi de er så majestætiske, at de generelt set ikke reagerer med nogle andre atomer. Derfor kaldes de også inerte gasser, men dette mærkat er faktisk ikke helt korrekt. For selvom ædelgasser har begrænset reaktivitet, hænder det faktisk, at de indgår i kemiske reaktioner.

Hvad bruger man helium til i hverdagen?

Det nok mest kendte eksempel på helium i hverdagen er at fylde balloner med stoffet og enten pynte op med dem eller tage lidt helium ud af ballonen, så man får en såkaldt musestemme. Helium bliver dog også brugt til medicin, videnskabelig forskning, køleskabe og brændstof til luftfartøjer. Det bliver også brugt som køleelement til atomreaktorer og til at opdage gaslækager samt til at fylde airbags, hvis et køretøj forulykker.

Nu ved du forhåbentlig en smule mere om helium. Du kan læse mere om helium på nettet, hvis din interesse for helium er blevet vækket.